نارسایی قلبی (heart failure) که آن را تحت عنوان نارسایی احتقانی قلب (CHF)، نیز میشناسند؛ به ضعیف شدن عملکرد قلب گفته میشود. در اثر ابتلا به این نوع نارسایی، ماهیچه قلب نمیتواند، خون را به شکل صحیح، به بافتهای بدن پمپاژ کند. در نتیجه، مقداری از خون به عقب برمیگردد، که این خود میتواند، منجر به بروز اختلالات دائمی در عملکرد قلب شود. تنگی نفس و احساس درد در قفسه سینه، دو نشانه اصلی ابتلا به نارسایی قلب هستند. همچنین، ایجاد تورم در مچ پا و افزایش وزن را، میتوان از علائم ثانویه ابتلا به این بیماری قلبی دانست.
برای تشخیص انواع نارسایی قلبی، بیمار باید تحت معاینات دقیق قرار گیرد. این معاینات نیز، باید زیرنظر بهترین پزشک متخصص قلب، انجام شود. دارودرمانی، تغییر سبک زندگی و جراحی قلب، از روشهای درمان انواع نارسایی به حساب میآیند. در این مقاله، به بیان جزییات بیشتر، درباره نارساییها و اختلالات قلبی میپردازیم.
نارسایی قلبی چیست؟
این بیماری نوعی اختلال دائمی به حساب میآید. در واقع، هرگاه ماهیچه قلب نتواند خون کافی را به شکلی صحیح به کل بافتهای بدن برساند؛ نارسایی احتقانی قلب نامیده میشود. این اختلال معمولا با گذشت زمان و افزایش سن، تشدید میشود؛ مگر آنکه درمان مناسبی اتخاذ گردد. در افراد مبتلا به این اختلال، قلب به تپش خود ادامه میدهد؛ اما نمیتواند تمام خونی که در آن جمع میشود را پمپاژ کند. این مساله، منجر به جمع شدن خون در قسمتهای مختلف بدن از جمله ریهها، پاها و کف پا خواهد شد.
ممکن است این بیماری، ریشه در مشکلات ژنتیکی و ارثی داشته باشد. به عبارت دیگر نقصهای قلبی مادرزادی میتوانند؛ عامل ابتلا به نارساییهای قلبی باشند. البته برخی بیماریهای مادرزادی، در بزرگسالی خود را نشان میدهند. در هر حال با مشاهده علائم مشکوک لازم است؛ معاینه قلبی دقیق از بیمار انجام شود. علائم نارسایی قلبی در زنان و مردان، عموما شامل تنگی نفس و احساس سنگینی در قفسه سینه میشوند؛ اما نشانههای دیگری نیز ممکن است همراه با این علائم ظاهر گردند.
انواع نارسایی احتقانی قلب کدامند؟
این بیماری میتواند بطن و دهلیز سمت چپ یا سمت راست را درگیر کند. به همین دلیل، بر اساس قسمتهایی از قلب که دچار نارسایی میشوند؛ میتوان این اختلالات را دستهبندی نمود و هرکدام را نامگذاری کرد. در ادامه به شرح جزئیات هر یک از انواع نارساییهای قلبی، میپردازیم و توضیحات کاملتر را ارائه میکنیم.
نارسایی احتقانی قلبی سمت چپ
نارسایی قلبی سمت چپ، زمانی رخ میدهد که سمت چپ قلب، به درستی کار نکند. «نارسایی سیستولیک قلب» و «نارسایی دیاستولیک قلب»، زیرمجموعههای این دسته هستند. در نارسایی سیستولیک قلب، عملکرد بطن چپ در پمپاژ خون به بدن ضعیف است؛ اما برای نوع دیاستولیک، بطن چپ منقبض شده و عمل جمع شدن خون در قلب، دشوارتر از حالت عادی خواهد بود. به این معنا که قلب با خون کافی پر نمیشود.
نارسایی قلبی سمت راست
هرگاه سمت راست قلب نتواند، عمل پمپاژ خون را به درستی انجام دهد؛ «نارسایی احتقانی سمت راست» رخ میدهد. بطن راست، وظیفه انتقال خون بدون اکسیژن به ریهها را بر عهده دارد. اگر بطن راست نتواند، خون را به ریهها پمپاژ کند؛ فرد دچار نارسایی احتقانی سمت راست قلب میشود. از عوارض نارسایی قلبی سمت راست میتوان، به موارد زیر اشاره کرد:
- خون در رگهایی که به سمت قلب میآیند، جمع میشود.
- تجمع خون در رگها، فشار وارده بر آنها را افزایش میدهد.
- افزایش فشار خون به رگها، باعث پس زدن خون به بافتهای دیگر میشود.
- جمع شدن خون میتواند، تورم پاها، شکم و قسمتهای دیگر بدن را در پی داشته باشد.
نارسایی احتقانی قلب با برونده بالا
یکی از نادرترین نارساییهای قلبی، تحت عنوان «نارسایی قلبی با برونده بالا»، نامیده میشود. در این حالت، قلب در ابتدا به طور طبیعی کار میکند؛ اما به تدریج، حجم خونی که به بیرون پمپاژ میکند؛ بیشتر از حد عادی خواهد شد. در حالت طبیعی، یک قلب سالم مقدار ۵ تا ۶ لیتر خون در دقیقه، به سمت بافتها پمپاژ میکند؛ اما در یک فرد مبتلا به نارسایی احتقانی قلبی با بیرونده بالا، حدود ۸ لیتر خون در دقیقه، به داخل رگهای بدن پمپ خواهد شد. این مساله باعث میشود تا به تدریج، قدرت ماهیچه قلب کاهش یافته و عمل پمپاژ خون، دچار اختلال گردد. ناگفته نماند که این نوع عارضه قلبی، نسبت به نارساییهای چپ و راست، رواج کمتری دارد.
علائم نارسایی قلبی چیست؟
این مشکل قلبی، با علائم متعددی ظاهر میشود. افرادی که به این گونه ناهنجاریها دچار میگردند؛ باید دو یا چند نشانه را به صورت همزمان، داشته باشند؛ برای مثال، نارسایی قلبی و تنگی نفس، ارتباط نزدیکی دارند؛ اما وجود این نشانه را به تنهایی، نمیتوان نشاندهنده ابتلا به بیماریهای قلبی دانست؛ بلکه این حالت باید با علائم دیگری، مانند تپش قلب، تنگی نفس، خستگی زودرس و احساس سنگینی در قفسه سینه همراه گردد.
از سوی دیگر، علائم نارسایی قلبی خفیف، نسبت به نارساییهای جدیتر، کمتر هستند؛ به طوری که گاهی فرد، حتی با وجود ابتلا به نارسایی احتقانی قلب، هیچ نشانه جدی ندارد. از علائم نارسایی قلبی، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- احساس خستگی و ضعف؛
- سبکی سر؛
- تورم پاها و شکم؛
- افزایش وزن؛
- ضربان قلب تند یا نامنظم؛
- بیدار شدن در شب با احساس تنگی نفس؛
- سفت شدن شکم؛
- کماشتهایی و احساس تهوع؛
- سرفههای خشک.
علائم نارسایی قلبی در بزرگسالان، میتوانند به صورت شدید یا خفیف بروز کنند. نکته دیگر اینکه با گذشت زمان و افزایش سن، علائم نارساییهای قلب، تشدید میشوند؛ حتی گاهی علائم آن، دچار تغییراتی میشوند؛ برای مثال، ممکن است علائم نارسایی قلبی در جوانان، با آنچه در بزرگسالان ظاهر میگردد، کمی متفاوت باشد. در هر حال، پیگیری علائم و درمان آنها را باید در اولویت قرار دهید.
علت نارسایی قلبی چیست؟
حال که میدانیم این بیماری چیست؛ این سوال مطرح میشود، که این اختلال به چه علتی بروز میکند. علت نارسایی قلبی میتواند، به انواع بیماریهای ساختمانی قلب مرتبط باشد. برخی از مهمترین علل نارساییهای احتقانی قلب عبارتند از:
- بیماری عروق کرونر یا حمله قلبی؛
- کاردیومیوپاتی ژنتیکی یا ویروسی؛
- بیماریهای قلبی مادرزادی؛
- دیابت؛
- بیماری دریچه قلب؛
- آپنه خواب؛
- انواع آریتمیهای قلبی (ریتم نامنظم قلب)؛
- بالا بودن فشار خون؛
- داشتن شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰؛
- مصرف دخانیات، موادمخدر و الکل.
معمولا برای کنترل بیماری، لازم است در صورت امکان، علت نارسایی احتقانی قلب از بین برود؛ برای مثال، اگر فرد از سیگار یا موادمخدر استفاده میکند؛ آن را کنار بگذارد. البته برخی عوامل، مانند علل ژنتیکی را نمیتوان از بین برد. با این حال، تغییر سبک زندگی، برای پیشگیری از بروز علائم شدید، مفید خواهد بود. این مساله، حتی بر افزایش طول عمر بیماران نارسایی قلبی نیز، تاثیر خواهد داشت.
برای تشخیص نارسایی قلبی چه باید کرد؟
اولین گام برای تشخیص نارسایی احتقانی قلب، مراجعه به یک پزشک متخصص قلب و عروق است. پزشک متخصص، ابتدا معاینات فیزیکی را انجام میدهد. گوش دادن به صدای تپش قلب، در تشخیص اولیه موثر است. پس از آن، پزشک برای تشخیص دقیقتر این بیماری، انجام یک یا چند مورد از موارد زیر را درخواست میکند:
- آزمایش خون؛
- الکتروکاردیوگرام؛
- اکوکاردیوگرام؛
- تهیه MRI؛
- سی تی قلب؛
- کاتتریزاسیون قلبی؛
- عکس قفسه سینه؛
- تست ورزش.
برای درمان نارسایی قلبی چه باید کرد؟
بهترین روش برای درمان این بیماری، توسط پزشک و بر اساس شرایط عمومی بیمار تعیین میگردد. در نظر داشته باشید که تجربه پزشک، در این مورد اهمیت بسیاری دارد. ضمن اینکه روش درمانی مورد استفاده، بر طول عمر بیماران نارسایی قلبی، تاثیر بسزایی خواهد داشت. برخی از سوالاتی که در این مرحله به وجود میآیند، این است که «آیا نارسایی قلبی درمان دارد؟»، «برای درمان نارسایی احتقانی قلب چه باید کرد؟»، «آیا روشهای درمان نارسایی قلبی در جوانان با بزرگسالان متفاوت است؟»
نکتهای که باید به آن اشاره کنیم، اینکه نارسایی احتقانی قلب، بهطور کامل درمان نمیشود؛ بلکه علائم و عوارض آن بهبود پیدا میکنند. پیش از این اشاره کردیم که علائم نارسایی، با گذشت زمان تشدید میشوند. درمان این بیماری قلبی در بزرگسالان و جوانان، برای آن است تا پیشرفت بیماری یا نارسایی، دیرتر رخ دهد.
درمان نارسایی در مراحل اولیه
اصلاح سبک زندگی شامل ورزش کردن، ترک سیگار و استفاده از رژیم غذایی مناسب، بهترین راهکار برای بهبود علائم است. علاوه بر این تغییرات، گاهی لازم است دارودرمانی، زیرنظر پزشک متخصص نیز انجام گیرد. نوع دارو و دوز مصرفی آن، به نظر پزشک و شدت علائم در فرد، بستگی خواهد داشت.
درمان نارساییهای خفیف قلبی
بسته به اینکه، این بیماری در چه مرحلهای از پیشرفت باشد، روشهای درمان آن متفاوت خواهد بود؛ برای مثال، در افرادی که دچار نارسایی قلبی خفیف هستند؛ اصلاح سبک زندگی بهترین اقدام است. هرچند، معمولا داروهایی مانند مهارکنندۀ آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا بلاکر گیرنده آنژیوتانسین نیز، برای بیمار تجویز میگردند.
درمان نارساییهای پیشرفته قلبی
در پیشرفتهترین مرحله از نارسایی احتقانی قلب، بیمار باید به صورت ماهیانه، تحت معاینات پزشکی قرار گیرد. در طی جلسات ملاقات با پزشک، وضعیت قلب بیمار، به صورت دقیق بررسی خواهد شد. ممکن است لازم باشد، دوز داروها یا نوع آنها تغییر کند. برای درمان نارساییهای پیشرفته قلبی، مصرف مسدودکنندههای بتا (بتابلاکرها)، به همراه کاهش وزن و اصلاح سبک زندگی، توصیه میشود. همچنین ممکن است فرد به دفیبریلاتور قلبی (یا دستگاه ICD)، نیاز داشته باشد. دستگاه آی سی دی طی یک عمل جراحی، در بدن بیمار قرار داده میشود.
در صورت پیشرفت بیماری یا تشدید علائم، باید راههای درمانی جدیتری در نظر گرفته شوند؛
برای مثال، در درمانهای نارسایی قلبی شدید، میتوان از انواع روشهای جراحی قلب کمک گرفت. عمل قلب باز، جراحی پیوند قلب و استفاده از دستگاههای کمکی بطنی، از جمله این روشها به حساب میآیند. جراحی غیرتهاجمی، جدیدترین درمان نارسایی قلب است، که برای برخی افراد انجام میگیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع نارسایی احتقانی قلب و درمان آنها، میتوانید با دکتر علیرضا قویدل، فوق تخصص جراحی قلب، ملاقات داشته باشید.
منابع
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17069-heart-failure-understanding-heart-failure
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24660-high-output-heart-failure
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22181-left-sided-heart-failure
46 دیدگاه دربارهٔ «نارسایی قلبی؛ روشهای تشخیص و موثرترین درمانها»
سلام خدمت آقای دکتر.من فشارخون بالا دارم و در ضمن قلبم نامنظم کار میکنه و به همین خاطر دارو مصرف میکنم. با این شرایط میتونم ورزش کنم؟
سلام. وقت بخیر. وجود فشار خون، مانعی برای ورزش و فعالیّت جسمانی نیست؛ مگر آنکه مشکل دیگری وجود داشته باشد.
سلام. خیلی از مقاله ای که نوشتید ممنونم.
سلام. وقت بخیر. از نظر شما ممنونم.
سلام وقت شما بخیر. چطور میتونم برای ویزیت از آقای دکتر وقت بگیرم؟
سلام. وقت بخیر. برای دریافت نوبت، لطفا از طریق تلفنهای زیر تماس بگیرید و به آدرس مطب مراجعه کنید:
تلفن منشی: 09389386094
تلفن مطب: 02188674921
تلفن گویا نوبتدهی: 02145186711
شنبه ها و سه شنبه ها
آدرس مطب: تهران، جردن، بالاتر از میرداماد، کوچه اناهیتا، پلاک ۲۲، واحد ۱۶، طبقه ۴.
همچنین میتوانید از طریق صفحه تماس با دکتر اقدام به دریافت نوبت کنید.
اگر کسی دچار نارسایی قلبی شده باشه، میتونه عمل قلب باز انجام بده؟
سلام. وقت بخیر. بسیاری از بیمارانی که دچار نارسایی قلبی هستند، میتوانند عمل جراحی قلب باز انجام دهند؛ ولی برای جراحی، نارسایی قلبی، تنها معیار نیست و ملاکهای دیگری هم برای سودمندی عمل جراحی باید مدنظر باشد.
سلام. وقت بخیر. آقای دکتر، چند وقتیه که نفس کشیدن برام سخت شده و انگار هرچی نفس میکشم، اکسیژن کافی وارد بدنم نمیشه. اکو گرفتم و معاینات مختلف رو هم انجام دادم و دکترا گفتن که چیزی نیست. اما این احساس رو دارم. لطفا راهنمایی کنید.
سلام. وقت بخیر. اگر مشکلات قلبی وجود ندارد، حتما در درجه اول با پزشکان متخصص ریه مشورت کنید. در صورتی که ریه هم سالم تشخیص داده شد، با متخصصان روانشناسی مسأله را بررسی کنید؛ زیرا یکی از دلایل شایع این وضعیت، اضطراب و نگرانی است.
سلام. خیلی خیلی بابت اطلاعات مفیدی که دادید سپاسگزارم.
سلام. آقای دکتر قویدل، من دچار نارسایی قلبی هستم. صبحها درد زیادی توی بدنم دارم و خیلی سخت میتونم از جای خودم بلند بشم. آیا این موارد ارتباطی به نارسایی قلبی داره و اگر مرتبطه راه حلشون چیه؟
سلام. وقت بخیر. نارسایی قلبی شدید باعث ایجاد درد نمیشود، اما میتواند موجب کاهش انرژی و ناتوانی شود. برای تشخیص علت درد در بدنتان، باید به سراغ بررسی موارد دیگر بروید.
آقای دکتر، مدتیه که دردی رو توی قسمت پایین و چپ قفسه سینه خودم احساس می کنم. این درد تبدیل شده به بخشی از زندگیم. آیا این ارتباطی به نارسایی قلبی داره؟
سلام. وقت بخیر. نارسایی قلبی اگر همراه با درگیری عروق کرونر باشد میتواند باعث ایجاد درد شود، اما معمولا درد ندارد. اگر در قسمت سمت چپ سینه خود، درد مداوم (در حین استراحت و فعالیت) دارید، احتمال اینکه این درد ناشی از بیماری قلبی باشد، بسیار کم است. در صورتی که درد با فعالیت (مثل راه رفتن، دویدن، بالا رفتن از پله، بالا رفتن از سربالایی) بیشتر میشود، باید حتما به پزشک قلب مراجعه کنید و معاینه شوید.
من راننده هستم. وقتی چند ساعت پشت فرمون میشینم، سمت چپ بدنم درد میگیره و احساس سوزش می کنم. این میتونه خطرناک باشه؟
سلام. وقت بخیر. دردهایی که در حین رانندگی ایجاد میشوند، غالبا منشأ اسکلتی – عضلانی دارند؛ خصوصا اگر دردها در سمت چپ بدن باشند، به خاطر باز بودن پنجرهها ایجاد میشوند و رانندهها اغلب این دردها را تجربه میکنند.
اگر سیگار میکشید؛ بالای 55 سال سن دارید؛ سابقه فامیلی بیمار عروق کرونر دارید یا دردهایتان مداوم نیست و در حین فعالیت بیشتر میشود، باید برای بررسی بیشتر به پزشک قلب مراجعه کنید.
سلام. جناب دکتر، من مدتی قلب عمل جراحی دریچه انجام دادم. میخواستم بدونم آیا ممکنه دچار نارسایی قلبی هم شده باشم؟
سلام. وقت بخیر. اگر جراحی دریچه قلب به موقع انجام شود و بعد از عمل مشکل و عارضهای پیش نیاید، معمولا دچار نارسایی قلبی نخواهید شد.
سلام آقای دکتر ممنون ازتون، پدرم حدود ۵۷ سالشون هست و مدتی (حدود یکماه) شبها کف پاهاشون کمی متورم میشه و احساس گزگز دارند میگن داغ میشه برای همین شبها راحت نمیخوابند این اتفاق بعداز اینکه آنفولانزا گرفتند افتاد اوایل بیشتر بود بعد یه چند روز نبود ولی باز هم اومد و اذیتشون میکنه میدونید علت چی هست؟ فشارخونشون هم بالا هست.
سلام وقت شما بخیر مادرم چندین وقت بود علائمی مثل خستگی هنگام فعالیت بی اشتهایی و یا احساس میکرد هوا به اندازه کافی نیست دکتر تشخیص نارسایی قلبی دادن اما گفتن علت مشخص نیست و عملکرد قلبش پایین اومده که دارو دادن
ایا ممکنه بهتر بشه و عمر طبیعی داشته باشه؟
سلام آقای دکتر ببخشید مادر من تنگی نفس و درد قفسه ی سینه داشتن وبی حسی گاهی در دست وپای چپ
اکو وتست ورزش واسکن انجام دادن گفتن شلی دریچه ست یه همچین چیزی و گفتن بیشتر مردم دارن
بعد دکتر بهشون فوروزماید ۴۰ و نصف متورال توصیه کردن
مادرم معمولا فشارش پایینه حدود ده و گاهی ۸ وقت ناراحتی
الان نگرانم چون این داروا رو فشار تاثیر دارن
آمبولی ریه ندارن؟😢
ممنون میشم جواب بدید
سلام. آقای دکتر من دچار دیابت هستم و انسولین استفاده می کنم. آیا احتمال زیادی داره که دچار نارسایی قلبی بشم؟
سلام. وقت بخیر. بیمارانی که دچار دیابت هستند، باید بسیار مراقب سلامت قلب خود باشند؛ چون درگیری عروق کرونر در این بیماران بسیار شایع است و اگر درگیری عروق کرونر به موقع تشخیص داده نشود، در نهایت میتواند منجر به نارسایی قلبی شود.
سلام. آقای دکتر من به خاطر سردرد میگرنی که دارم، خیلی قرص ایبوپروفن استفاده می کنم. توی جایی خوندم که این قرص باعث نارسایی قلبی میشه. آیا این درسته؟
سلام. وقت بخیر. استفاده از داروهای ضدالتهاب و ضددردی مثل ایبوپروفن اگر با تجویز پزشک، با دوز کافی و برای بیماری خاصی انجام شود، به تنهایی موجب نارسایی قلب نخواهد شد.
ویتامین E باعث نارسایی قلبی میشه؟ من به خاطر کبد چرب هر روز باید ویتامین بخورم.
سلام. وقت بخیر. استفاده از ویتامین E باعث نارسایی قلبی نمیشود.
سلام. من 30 ساله هستم و دچار نارسایی خفیف قلبی شدم. مدتیه که سرگیجه و ضعف و تنگی نفس پیدا کردم. آیا اینها علائم نارسایی قلبیه؟
سلام. وقت بخیر. بله، ممکن است این موارد، از علامتهای نارسایی قلبی باشد. برای ارائه پاسخ دقیقتر باید معاینه شوید.
آیا ورم شدید پا از علائم نارسایی قلبی هستش؟
سلام. وقت بخیر. بله، ورم شدید و همزمان دو پا یکی از علائم نارسایی قلبی میتواند باشد.
سلام آقای دکتر. من 36 سال دارم و دچار مشکل کلیوی هستم. مدتی هست که درد شدیدی رو توی سینه احساس میکنم و نفس کشیدنم سخت شده. پیش دکتر رفتم و گفته قلبم سالمه. اما وضعیت خوبی ندارم. لطفا راهنمایی کنید.
سلام. وقت بخیر. لطفا به متخصص قلب مراجعه کنید. معاینه، اکوکاردیوگرافی و عکس رادیوگرافی سینه برای تشخیص بهتر، کمککننده هستند.
آیا مصرف سیگار باعث بدتر شدن نارسایی قلبی میشه؟
سلام. وقت بخیر. بله. مصرف سیگار باعث بدتر شدن نارسایی قلبی میشود.
سلام. آقای دکتر، علائم کلی نارسایی قلبی چیه؟
سلام. وقت بخیر. بعضی از علائم نارسایی قلبی عبارتند از تنگی نفس، خستگی زودرس، تپش قلب و …
دو هفته پیش آنژیو کردم. دکترم گفت که اکوی قلبم ضعیفه و فقط 40 درصد از قلبم کار میکنه. این خیلی خطرناکه؟ چی کار باید بکنم؟
سلام. وقت بخیر. باید متناسب با علت نارسایی قلب تحت درمان قرار بگیرید؛ مثلا اگر تنگی شدید رگهای قلب دارید، جراحی میتواند کمککننده باشد.
سلام اگر کسی دچار نارسایی قلبی شدید باشه و دارو هم مصرف کنه، چقدر میتونه زنده بمونه؟
سلام. وقت بخیر. طول عمر بیمار دچار نارسایی قلبی، بستگی به علل مختلفی دارد؛ از جمله علت زمینهای، نوع درمان، میزان پذیرش درمان توسط بیمار، شدت نارسایی قلب، سن و جنس بیمار و…
سلام آقای دکتر وقت بخیر من 15 سالمه اکثر اوقات قلبم تیر میکشه واحساس خستگی هم دارم اکثر اوقات هم تپش قلب دارم ولی موقعی که میایستم از حالت نشسته به ایستاده تپش قلبم بیشتر میشه و اکثر اوقات هم چشمم سیاهی میره بعضی موقعه هم سردرد ضربانی میگیرم وباید بگم بیشتر مواقع دستو پام قرمز میشه و احساس میکنم که نوک انگشتانم پر از خون شده و احساس بدی دارم و دست و پام هم تعریق زیادی داره به نظرتون خطرناکه ؟یا میتونه مشکل قلبی باشه؟
سلام؛ ممنون از مشاوره. علایم میتواند منشا قلبی هم داشته باشد. بهتر است توسط همکاران ویزیت و بررسی شوید. نوار قلبی، اکوکاردیوگرافی و آزمایش خون کمک کننده خواهند بود.
قلبم درد میکنه آریتمیم هست
سلام. وقت بخیر. مشکل و سوال خود را مطرح کنید.