تکنولوژی های درمان قلب شامل روشها و ابزار نوینی هستند، که تشخیص و درمان این بیماریها را راحتتر میکنند. در سالهای اخیر، پیشرفتهای متعددی در علوم مختلف به دست آمده است. این پیشرفتها توانستهاند؛ به صورت مستقیم و غیرمستقیم، علم پزشکی را نیز تحت تاثیر قرار دهند. تمامی تکنولوژی های درمان قلب، امروزی یا نوظهورند و یا نیاز به تحقیق بیشتری دارند. بنابراین اگر چه این روشها گاهی بسیار مفید واقع میشوند؛ اما باید حتما در کنار دانش یک متخصص قلب و عروق معتبر به کار روند.
از فناوریهایی که در بهبود سلامت قلب، نقش عمدهای داشتهاند؛ میتوان به فناوری هوش مصنوعی، فناوریهای پوشیدنی، مانند ساعت هوشمند، روش TAVI و انواع ربات پزشکی اشاره نمود. برخی دیگر از فناوریها نیز، به صورت غیرمستقیم بر این موضوع تاثیرگذار بودهاند. اطلاعات با حجم وسیع و تحلیل دادهها، فناوری واقعیت مجازی و هولوگرافی از جمله این روشها هستند. در این مقاله، توضیح بیشتری درباره تکنولوژی جدید در درمان بیماری های قلبی و هر یک از این روشها ارائه خواهیم داد.
تکنولوژی های درمان قلب؛ فناوری هوش مصنوعی
یکی از جدیدترین تکنولوژی های درمان قلب، فناوری هوش مصنوعی است. اگرچه این علم، هنوز در اول راه است، اما تاثیر بسیار زیادی بر علوم مختلف از جمله پزشکی دارد. پردازش تصویر، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، از طریق تحلیل دیتاها و دادههای با حجم وسیع، میتوانند الگوهایی را بسازند. مقایسه این الگوها با یکدیگر، به تصمیمگیری درباره هر موضوعی میکند. در بحث تشخیص و درمان بیماریهای قلبی نیز، دقیقا همین فرایند تکرار خواهد شد.
نحوه استفاده از هوش مصنوعی
هر فرد دارای ضربان قلب، فشار خون، وزن و سن مشخصی است. این گونه شاخصها در کنار نتایج آزمایشهای مختلف، یک الگو از وضعیت سلامت شخص ایجاد خواهند کرد. مقایسه الگوی به دست آمده، با الگوی یک فرد سالم با همان شاخصهها، وجود یا عدم وجود بیماری را مشخص میکند. این دقیقا به کاربرد تکنولوژی های درمان قلب مربوط میشود.
برای مثال، تصور کنید یک آزمایش الکتروکاردیوگرام از فرد تهیه شده است. تحلیل نتایج حاصل از آن از طریق هوش مصنوعی، مشخص میکند که آیا فرد، پتانسیل ابتلا به بیماری قلبی را دارد یا خیر. یا اینکه آیا بر اساس الگوهای موجود، شخص به آریتمی قلبی یا بیماریهای ساختمانی قلب مبتلا است یا خیر.
تکنولوژی جدید در درمان بیماری های قلبی؛ فناوریهای پوشیدنی
در سالهای اخیر، استفاده از انواع ابزار و وسایل هوشمند، مرسوم شده است. مچبندها و ساعتهای هوشمند، از رایجترین تکنولوژیهایی هستند، که پوشیدن آنها در هر سنی امکانپذیر است. این ساعتها میتوانند ضربان قلب، فشار خون و حجم اکسیژن خون را اندازه بگیرند. به همین دلیل، چنین ابزاری کمک میکند، تا وضعیت سلامت قلب بررسی گردد. حتی در بسیاری از موارد، فرستادن این اطلاعات برای پزشک متخصص میتواند کمککننده باشد.
بررسی ضربان قلب از طریق ساعت هوشمند باعث میگردد، تا هرگونه بینظمی یا ضربان غیرعادی، تشخیص داده شود. این یعنی، پزشک میتواند احتمال ابتلای فرد به آریتمی قلبی را تشخیص دهد. به این ترتیب، جدیدترین تکنولوژیهای درمان بیماری قلبی میتوانند؛ به تشخیص زودهنگام این اختلالات و علت آنها کمک نمایند.
معمولا از طریق اپلیکیشنهای مخصوص نیز، میتوان اینگونه دادههای قلبی را تحلیل نمود؛ اما بههیچعنوان نمیتوان ادعا کرد، که اینگونه فناوریهای درمان بیماری قلب، میتوانند جایگزین دانش پزشکی شوند. شما حتی در صورت استفاده از بهترین دانش فنی درمان بیماری قلب نیز، به تخصص یک پزشک قلب و عروق نیاز خواهید داشت.
تکنولوژی های درمان قلب؛ واقعیت مجازی
یکی از تکنولوژی های درمان قلب، که تقریبا به صورت غیرمستقیم اثرگذار است؛ «واقعیت مجازی» نام دارد. این شاخه از علم، عمدتا برای بررسی فعالیتهای ذهنی و مغزی، در قالب بازی، به کار میرود؛ اما در حال حاضر، واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده، برای افزایش دانش پزشکی متخصصان به کار میرود. در واقع، جراحان با استفاده از این تکنولوژیهای جدید درمان قلب، میتوانند ساختار قلب را به خوبی شبیهسازی کنند.
این فناوری کمک میکند تا پزشک، اجزای مختلف این ماهیچه حیاتی بدن را، بهراحتی تجسم کند. در نتیجه در هنگام جراحی باز قلب، برشهای ایجاد شده دقیقتر بوده و خطاهای احتمالی، به حداقل میرسد. این موضوع، اهمیت تکنولوژی های درمان قلب را، در افزایش کیفیت جراحیها و بیشتر شدن طول عمر بیماران، نشان میدهد.
تکنولوژی های درمان قلب؛ هولوگرافی
«هولوگرافی»، یکی دیگر از فناوری های درمان بیماری قلبی است. این روش از تکنولوژی های درمان قلب نیز، کاربرد و عملکردی مشابه با واقعیت مجازی خواهد داشت. در واقع، در این روش نیز ساختار قلب، به صورت سه بعدی نمایش داده میشود. پزشک متخصص یا جراح، با استفاده از این تصویر سه بعدی، تمامی قسمتهای قلب را به وضوح بررسی خواهد کرد. تفاوت اصلی روش هولوگرافی با واقعیت مجازی، در استفاده از عینک است. به این معنا که در روش هولوگرافی، بدون نیاز به عینک مخصوص نیز، میتوان تصاویر قلب را مشاهده نمود.
فناوری های درمان بیماری قلبی در تصویربرداری
این که یک پزشک بتواند، ساختار قلب هر بیمار را به صورت دقیق بررسی کند؛ در تشخیص و درمان بیماری بسیار اهمیت دارد. تصویربرداری با استفاده از تکنولوژی های درمان قلب، دقیقا با همین هدف انجام میگیرند. ام آر آی و سی تی اسکن قلب، یک نمای کلی از جزئیات ماهیچه قلب و عروق کرونری، ایجاد میکنند. بنابراین پزشک متخصص با بررسی این تصاویر، دید دقیقتری نسبت به وضعیت قلب بیمار، پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه انسداد عروق، تغییرات ساختاری قلب و ناهنجاریهای دریچهای، کاملا مشخص خواهند بود.
مزیت مهمی که اینگونه تصویربرداریها دارند؛ آن است که نیاز به روشهای تهاجمی را از بین میبرند. در واقع، با کمک این روشها، امکان بررسی ساختار داخلی قلب، بدون نیاز به جراحی باز قلب، فراهم میگردد. همچنین، پزشک جراح میتواند، قبل از عمل، برنامهریزی بهتری برای جراحی قلب باز انجام دهد.
انجام جراحی غیرتهاجمی TAVI با استفاده از تکنولوژیهای جدید
در سالهای اخیر، ابداع روشهای کم تهاجمی برای عملهای جراحی، به یک اولویت در علم پزشکی تبدیل شده است. از این رو، از سال 2019، روش جراحی غیرتهاجمی TAVI برای تعویض یا ترمیم دریچه قلب تایید گردید.
در این روش جراحی، ابزاری به نام «کاتتر» از طریق یک برش کوچک در کشاله ران، به بدن وارد میشود. سپس، این کاتتر از داخل رگ اصلی، به سمت قلب هدایت خواهد شد. در نهایت، جراح با بهرهمندی از تواناییهای خود، دریچه معیوب را ترمیم یا تعویض خواهد کرد. پس از اتمام کار، کاتتر از محل برش خارج شده و ناحیه جراحی، پانسمان میگردد.
مزایای عمل کم تهاجمی TAVI قلب
انجام جراحی کم تهاجمی با کمک تکنولوژی های درمان قلب، از چند نظر اهمیت دارد؛ اول اینکه بیمار طی مدت زمان کوتاهی، تحت جراحی قرار گرفته و از بیمارستان مرخص میشود. دوم اینکه دوران نقاهت و استراحت بیمار در منزل، بسیار کوتاهتر از زمانی است که فرد، جراحی باز قلب انجام میدهد. نکتۀ دیگر اینکه، عوارض ناشی از جراحی قلب به حداقل میرسد. به این معنا که شرایطی مانند ایجاد عفونت در محل جراحی، عملا رخ نخواهد داد.
برخی از بیمارانی که باید تحت جراحی قلب قرار گیرند؛ شرایط جسمی مناسبی ندارند. ممکن است این افراد، دارای بیماریهای زمینهای خطرناک بوده و امکان بیهوشی عمومی آنها، وجود نداشته باشد. در چنین مواردی، انجام جراحی غیرتهاجمی TAVI با کمک تکنولوژی های درمان قلب، بهترین روش برای آنها خواهد بود.
استفاده از دستگاه ICD برای تنظیم ضربان قلب
یکی از فناوری های درمان بیماری قلبی، «دستگاههای ICD» هستند. این دستگاهها برای افراد مبتلا به آریتمیهای قلبی به کار میروند. در اینگونه بیماران، تغییرات ساختاری قلب، باعث ایجاد خلل در ضربان صحیح خواهد شد؛ برای مثال، ضربان میتواند کندتر یا تندتر از حالت عادی باشد. دستگاه ICD، اختلالات ایجاد شده در ضربان قلب را برطرف میکند.
مزایای استفاده از دانش فنی درمان بیماری قلبی
یکی از مهمترین مزایای استفاده از تکنولوژی های درمان قلب، اطلاع از وضعیت سلامت قلب ما است. در واقع، هنگامی که از یک مچبند یا ساعت هوشمند استفاده میکنید؛ هرگونه اختلال در ضربان قلب مشخص میگردد. این موضوع کمک میکند، تا در اسرع وقت آن را پیگیری نمایید. مراجعه به یک پزشک متخصص قلب و عروق در اینگونه شرایط، الزامی است. در بسیاری از موارد، استفاده از فناوریهای پوشیدنی باعث میشود، تا به سلامتی خود اهمیت دهید؛ برای مثال، شمارش قدمهای شما در طول شبانهروز، یک عامل محرک برای افزایش مدت زمان پیادهروی و ورزش خواهد بود.
در حالت کلی، اطلاع از وضعیت ضربان قلب، فشار خون، سطح اکسیژن بدن و میزان قند خون، خوب است؛ اما مشاهده علائم غیرعادی را فقط باید با پزشک متخصص قلب و عروق، در میان بگذارید. به این معنا که اصلاح سبک زندگی، به تنهایی کافی نخواهد بود؛ زیرا ممکن است علت علائم غیرعادی، بیماریهای قلبی باشند که به پیگیریهای جدیتری نیاز دارند. به این ترتیب، تکنولوژی های درمان قلب، تنها زمانی مفید هستند که در کنار دانش پزشکی قرار گیرند.
بهترین روش تحلیل نتایج حاصل از فناوری های درمان بیماری قلبی
شاید استفاده از اپلیکیشنهای خاص بتواند؛ برای تحلیل دیتاهای فناوریهای پوشیدنی مناسب باشد؛ اما مساله بررسی سلامت قلب، نیاز به دانش پزشکی و تخصص دارد. یک پزشک توانا میتواند، با بررسی دادههای حاصل از ساعت هوشمند شما، وضعیت سلامتتان را تشخیص دهد. در مواردی که وضعیت فرد مشکوک باشد، انجام آزمایشهای تشخیصی و الکتروکاردیوگرام، به نتیجهگیری بهتر کمک خواهد کرد. دکتر علیرضا قویدل یکی از پزشکانی هستند، که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند. شما میتوانید، هرگونه علائم غیرعادی را با دکتر قویدل در میان بگذارید.
فناوری های جدید و تکنولوژیهای نوین، در درمان بیماریهای قلبی و عروقی، توقفناپذیرند و هر روز، امیدواری برای معرفی تکنولوژی جدید در درمان بیماری های قلبی وجود دارد. یکی از درمانهایی که میتواند، آینده را دگرگون کند، استفاده از سلولهای بنیادی است. این روش، شامل استفاده از سلولهای بنیادی خود بیمار، برای ترمیم بافت قلب آسیبدیده است. این روش درمانی، نویددهنده بهبود عملکرد قلب و کاهش خطر نارسایی قلبی، در بیماران مبتلا به بیماری شدید قلبی است. همچنین بهرهگیری از رباتها در جراحی قلب، میتواند گام بسیار مهمی، در زمینه افزایش دقت جراحیهای قلب باشد.
منابع
- https://healthydrivenchicago.com/heart-health/new-technology-improving-heart-screenings-treatment/
- https://www.narayanahealth.org/blog/5-new-exciting-technologies-transforming-cardiac-care/