یکی از سوالات بسیار مهم و رایجی، که خانمهای با سابقه جراحی قلب میپرسند؛ این است که «آیا من میتوانم باردار شوم یا خیر؟» و «در چه صورتی، امکان بارداری بعد از عمل جراحی قلب، وجود دارد؟»
در پاسخ باید گفت که بله؛ اغلب بیماران، بعد از عمل باز قلب، میتوانند باردار شوند؛ با این شرط که قبل از بارداری، حتما با پزشکان معالج خود، یعنی متخصص زنان و جراح قلب، مشورت نموده و بعد از آن، اقدام به بارداری داشته باشند.
در اصل، قبل از حاملگی بعد از عمل قلب، فرد باید حتما از نظر وجود نارسایی قلبی، معاینه شده و وضعیت بیمار، از طریق اکوکاردیوگرافی، بررسی گردد. در صورت مبتلا نبودن به نارسایی قلبی، نداشتن دریچه مصنوعی مکانیکی، مصرف نکردن وارفارین و نداشتن شرایط بحرانی قبل و بعد از عمل جراحی باز یا کم تهاجمی، منعی برای بارداری بعد از عمل قلب وجود ندارد.
البته اگر فرد به هر علتی، از وارفارین استفاده میکند؛ باید مراقبتهای لازم را برای حاملگی بعد از عمل قلب، انجام دهد. معمولا در سنین باروری خانمها، تنها علت مصرف وارفارین، وجود دریچه مکانیکی در قلب است.
اگر دریچه مکانیکی یا دریچه فلزی دارید؛ امکان بروز برخی مشکلات وجود دارد؛ برای مثال، میزان سقط جنین در چنین افرادی، بیشتر از افراد عادی است. همچنین، ممکن است؛ ناهنجاریهایی در جنین ایجاد گردند؛ که این مساله به دوز وارفارین نیز بستگی دارد. هر چند این مساله برای همه افراد صدق نمیکند و بسیاری از بانوان، دوران بارداری بعد از عمل جراحی قلب را بدون نگرانی طی میکنند.
خطرات بارداری برای بیماران قلبی چیست؟
در حالت کلی، بارداری باعث میشود تا عملکرد ماهیچه قلب و عروق خونی، بیشتر از قبل شود؛ زیرا در دوران بارداری، جنین از خون مادر تغذیه کرده و بر همین اساس، حجم خون بدن در حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد، افزایش پیدا میکند. به این ترتیب، قلب باید در هر دقیقه، حجم خون بیشتری را پمپاژ کند، که این موضوع مستلزم افزایش ضربان قلب است. Heart conditions and pregnancy: Know the risks
بهطور کلی، بیماریهای قلبی، بین 0.1 تا 4 درصد، فرایند حاملگی را پیچیدهتر میکنند. خطرات بارداری برای بیماران قلبی، به نوع اختلالاتی که مادر به آنها مبتلا است و شدت آنها بستگی خواهد داشت؛ که در ادامه به برخی از این بیماریها اشاره میکنیم.
انواع آریتمی قلبی
انواع مختلف آریتمیهای قلبی، باعث میشوند؛ قلب، خیلی سریع، خیلی آهسته یا با ریتم غیرمعمول، تپش داشته باشد. اختلال در ضربان قلب میتواند؛ باعث لخته شدن و در نهایت، نارسایی قلبی و سکته شود.
مشکلات دریچهای قلب
نقص در دریچههای قلبی میتواند؛ عوارض بارداری را افزایش دهد؛ زیرا جریان خون در بارداری شدیدتر است و عملکرد غیرصحیح دریچههای قلب، مشکلساز خواهد بود. استفاده از دریچه مصنوعی قلب نیز ممکن است؛ مشکلاتی را برای بارداری بعد از عمل جراحی قلب به وجود آورد.
نارسایی احتقانی قلب
نارسایی قلبی، اجازه پمپاژ صحیح را به ماهیچه قلب نمیدهد. با توجه به افزایش حجم خون در دوران بارداری، ممکن است؛ اینگونه نارساییها تشدید گردند. نارساییهای قلبی، در بیشتر موارد از بطن چپ (حفره پایین سمت چپ قلب) شروع میشوند.
نقصهای مادرزادی قلب
بانوانی که از زمان تولد، دچار نقصها یا بیماریهای مادرزادی قلب (CHD) بودهاند؛ ممکن است؛ اینگونه نقصها را از طریق ژنها به کودک خود نیز انتقال دهند. از طرفی، امکان بروز مشکلات قلبی در دوران بارداری و زایمان زودرس نیز وجود دارد.
آیا بعد از جراحی قلب امکان بارداری وجود دارد؛ خطرات بارداری بعد از جراحی قلب
بر اساس نظر دکتر علیرضا قویدل، یکی از بهترین جراحان قلب در تهران، در صورتی که فرد هیچگونه نارسایی قلبی نداشته و از دریچه مصنوعی مکانیکی استفاده نکند؛ به راحتی میتواند تحت نظر متخصص زنان و پزشک متخصص قلب و عروق، دوران بارداری خود را پشت سر بگذارد.
همچنین، اگر در هنگام عمل قلب، هیچ مشکل خاصی، چه در دوران قبل از عمل و چه در دوران بعد از عمل قلب (جراحی باز یا عمل کم تهاجمی)، برای مادر به وجود نیامده باشد؛ امکان بارداری بعد از عمل جراحی قلب وجود دارد.
البته مسلما حاملگی بعد از عمل قلب، نیاز به مراقبتهایی دارد تا احتمال بروز هرگونه خطر، به حداقل برسد؛ برای مثال، پزشک معالج باید بر اساس نتیجه اکوکاردیوگرافی، وضعیت سلامت قلب شما را ارزیابی کند. انجام معاینات مختلف به او کمک میکند، تا وجود هر نوع نارسایی قلبی را بررسی کرده و در صورت نیاز، درمانهای تخصصی را تعیین نماید.
خطرات دریچه مصنوعی مکانیکی قلب برای بارداری
برای کسانی که از دریچه مصنوعی قلب استفاده میکنند؛ بارداری بعد از عمل جراحی قلب، حساسیت بیشتری دارد؛ زیرا معمولا اینگونه مادران، به علت مصرف وارفارین، با احتمال بیشتری در معرض خطر سقط جنین قرار میگیرند.
همچنین، استفاده از دریچههای مکانیکی و فلزی قلب میتواند؛ باعث بروز ناهنجاریهای مادرزادی در جنین شود. البته توجه به این نکته لازم است، که اگر تحت نظر پزشک متخصص، اقدام به بارداری کرده و در دوران بارداری خود، به توصیههای او توجه داشته باشید؛ قطعا احتمال بروز خطر کمتر خواهد بود.
تاثیر داروهای بعد از عمل قلب بر بارداری
بسیاری از بیماران بعد از عمل قلب باز، ناچار به مصرف وارفارین هستند. یکی از مشکلات بارداری بعد از عمل جراحی قلب، به همین موضوع مربوط است. در اصل، دوز مصرف وارفارین اهمیت بسیاری دارد و میتواند؛ سلامت جنین را به خطر اندازد.
اگر مصرف وارفارین، هر روز کمتر از یک قرص، یعنی کمتر از ۵ میلیگرم باشد؛ غالبا اتفاقی نمیافتد؛ اما برای بیمارانی که روزانه بیشتر از یک قرص وارفارین (یک و نیم یا یک و یکچهارم قرص) مصرف میکنند؛ احتمال بروز خطر در دوران حاملگی بعد از عمل قلب، بیشتر است. در چنین شرایطی، پزشک معالج باید تغییراتی را در برنامه دارویی بیمار اعمال نماید.
خوشبختانه در حال حاضر، در مراکز دانشگاهی و همچنین کلینیکهای باروری، دربارۀ اینگونه مراقبتهای قبل از بارداری، به بانوان آموزشهای لازم داده میشود. همین موضوع کمک میکند تا فرد، بارداری بعد از عمل جراحی قلب را با نگرانی کمتری طی کند.
لازم است اشاره کنیم که بسیاری از بیماران، علیرغم داشتن دریچه مکانیکی و مصنوعی و حتی با وجود مصرف وارفارین، بدون نگرانی دوران بارداری خود را پشت سر میگذارند و فرزندان سالمی را به دنیا میآورند.
مراقبتهای هنگام بارداری بعد از عمل قلب
در دوران بارداری بعد از جراحی قلب، لازم است؛ بیمار در بازههای زمانی مشخص، با پزشک متخصص ملاقات حضوری داشته باشد. این مساله بهطور خاص، برای افرادی که شرایط پرخطر دارند؛ اهمیت بیشتری پیدا میکند. نظارت پزشک متخصص بر وضعیت مادر و جنین، به آنها کمک میکند؛ تا از این دوران با موفقیت و سلامت کامل عبور کنند.
در معاینات حین بارداری، پزشک باید وزن و فشار خون مادر را بهطور مرتب اندازهگیری کند. همچنین، با بررسی نتیجۀ آزمایش خون و ادرار، سطح سلامت مادر ارزیابی خواهد شد.
برای افرادی که شرایط پرخطر دارند؛ در عمدۀ موارد، باید اکوکاردیوگرافی و الکتروکاردیوگرام به صورت منظم و دورهای انجام گیرند، تا پزشک متخصص قلب و عروق، بتواند وضعیت سلامت قلب بیمار را بررسی نماید.
امکان انتقال بیماری قلبی از مادر به فرزند
یکی از فاکتورهای خطر بیماریهای مادرزادی قلب، ژنتیک و وراثت است. در واقع، فرزندان مادرانی که به نقصهای قلبی مادرزادی مبتلا بودهاند؛ در مقایسه با فرزندان مادران سالم، حدود ۵ برابر، بیشتر در معرض خطر ابتلا به CHD هستند. Risk of Congenital Heart Defects in Offspring of Affected Mothers and Fathers
بنابراین، امکان انتقال بیماری قلبی از مادر به فرزند وجود دارد؛ اما این مساله، در دوران بارداری و با انجام سونوگرافیهای منظم و معاینات قلبی، شامل اکوکاردیوگرافی و الکتروکاردیوگرام، قابل بررسی خواهد بود. پس از تولد ممکن است؛ انجام جراحی بیماری های مادرزادی قلب برای درمان کودک، توصیه گردد.
در بارداری بعد از عمل جراحی قلب، در صورت وجود بیماریهای قلبی و نارسایی قلبی شدید در جنین، پزشک متخصص تصمیمات مناسبی را اتخاذ خواهد کرد. عمل به توصیههای پزشک میتواند؛ بسیاری از مشکلات آتی را حل کند.
چگونه میتوان از سلامت جنین مطمئن شد؟
مراقبان بهداشتی شما در طول دوران بارداری، وضعیت جنین را ارزیابی خواهند کرد. آنها با کمک نتایج سونوگرافی، رشد جنین را بررسی کرده و سلامت قلب او را چک میکنند. اینگونه معاینات تا بعد از تولد کودک نیز ادامه پیدا میکند، تا در صورت بروز هرگونه بیماری قلبی یا نارسایی، تصمیمات درمانی اتخاذ گردند.
چگونه میتوان بارداری کم خطری داشت؟
اگرچه بارداری بعد از عمل قلب زیر نظر پزشک متخصص، میتواند ایمن باشد؛ اما رعایت برخی مراقبتها در این دوران به شما کمک میکند، تا عوارض حاملگی بعد از عمل قلب را کاهش دهید. از جمله این مراقبتها، میتوان موارد زیر را نام برد:
- مراقبتها و قرارهای قبل از زایمان را فراموش نکنید.
- داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- از فعالیتهای شدید پرهیز کنید.
- مراقب افزایش وزن خود باشید.
- از استرس و اضطراب دوری کنید.
- مدیتیشن و قدم زدن در طبیعت را تجربه کنید.
- از مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر پرهیز کنید.
- تا حد امکان از مصرف کافئین دوری کنید.
مشورت با پزشک در مورد بارداری بعد از عمل جراحی قلب
اصلیترین مسالهای، که باید شما برای بارداری بعد از عمل جراحی قلب در نظر داشته باشید؛ مشورت با یک متخصص یا جراح قلب حرفهای و مجرب است. در واقع، پزشک متخصص باید با استفاده از آزمایشهای متعدد، وضعیت سلامت شما را بررسی کرده و اجازه بارداری شما را صادر نماید. چنانچه بارداری ناخواستهای داشته باشید هم، باید بلافاصله با پزشک خود در میان بگذارید.
مهمترین تصمیمی که پزشک متخصص، باید قبل از بارداری، برای بیمار خود بگیرد؛ تغییر مقدار دوز وارفارین است؛ زیرا دوزهای بالا از این دارو میتوانند؛ سلامت جنین را به خطر اندازند.
تجربه پزشک متخصص شما، در طی کردن مسیر بارداری، به شدت تاثیرگذار است. بنابراین، حتما باید یک پزشک مجرب را انتخاب نمایید. دکتر علیرضا قویدل، یکی از بهترین جراحان قلب تهران هستند، که میتوانند؛ در این زمینه مشاورههای لازم را به شما ارائه دهند.
بارداری بعد از عمل جراحی قلب باز، در اکثر مواقع، هیچگونه مشکلی برای مادر و جنین ایجاد نمیکند. حتی اگر دریچه قلبی مصنوعی دارید یا به هر دلیلی، وارفارین مصرف میکنید؛ میتوانید حاملگی بعد از عمل قلب را تجربه کنید؛ اما در طول بارداری، حتما باید مراقبتهایی را انجام دهید.
شما باید به پزشک خود مراجعه کرده و نکات لازم را از قبل از بارداری رعایت نمایید، تا بارداری بعد از عمل قلب را به سلامت، پشت سر بگذارید. در حقیقت، وجود دریچه مکانیکی در بدن شما، منعی برای زندگی سالم و با کیفیت نیست؛ اما حتما باید مراقب سلامتی خود و جنین باشید.