نارسایی قلبی (heart failure)، که گاهی به آن نارسایی احتقانی قلب نیز گفته میشود؛ یک بیماری مزمن است که در آن قلب نمیتواند؛ خون را به اندازه کافی برای تأمین نیازهای بدن پمپاژ کند. سوالی که ممکن است؛ برای بعضی افراد ایجاد شود؛ آن است که مرگ ناشی از نارسایی قلبی ممکن است؟
برای درک بهتر بیماری نارسایی قلبی، تصور کنید؛ قلب، مانند یک اداره پست است، که نمیتواند با حجم بستههای ارسالی کنار بیاید. در نتیجه، خون در قسمتهای مختلف بدن، به ویژه در ریهها و پاها تجمع مییابد و این وضعیت میتواند؛ منجر به مشکلات جدی سلامتی و گاهی اوقات، مرگ بر اثر نارسایی قلبی شود.
در ادامه این مقاله برسی می کنیم، که «آیا نارسایی قلبی باعث مرگ میشود؟»، «آمار مرگ بر اثر نارسایی قلبی در جوانان چقدر است؟» و «چه عواملی به افزایش طول عمر مفید بیماران مبتلا به نارسایی قلبی کمک میکند؟» در ادامه همراه ما باشید؛ تا همه جوانب نارسایی قلبی و موارد مربوط به مرگ ناشی از نارسایی قلبی را برسی کنیم.
مرگ ناشی از نارسایی قلبی وجود دارد؟
همانطور که گفته شد؛ نارسایی قلبی، یک بیماری مزمن و جدی است، که نه تنها قلب، بلکه کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. نارسایی قلبی، یکی از علل اصلی مرگ و میر در بیماران مبتلا به این عارضه است. تحقیقات نشان میدهد، که حدود 90 درصد از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، به دلایل قلبی- عروقی فوت میکنند.
از این میان، حدود نیمی از موارد مرگ (50 درصد) مستقیماً ناشی از پیشرفت نارسایی قلبی است. در این حالت، قلب بهتدریج ضعیفتر شده و دیگر قادر به پمپاژ کافی خون نیست، که میتواند منجر به نارسایی کامل قلب و مرگ ناشی از نارسایی قلبی شود.
سایر موارد مرگ در این بیماران، عمدتاً به دلیل عوارض مرتبط با نارسایی قلبی، مانند آریتمیهای قلبی (ضربان نامنظم قلب) و حوادث ایسکمیک (کمبود خونرسانی به قلب) رخ میدهد. این آمار نشان میدهد، که نارسایی قلبی یک بیماری بسیار جدی است، که نیاز به توجه و مدیریت دقیق دارد. How to Live Longer With Congestive Heart Failure
با این حال، با مراقبت مناسب و پیروی از برنامه درمانی، بسیاری از بیماران میتوانند؛ کیفیت زندگی خوبی داشته باشند و به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهند.
نارسایی قلبی اغلب با افزایش سن مرتبط است؛ اما این بدان معنا نیست، که افراد جوان از این بیماری مصون هستند. در واقع، اگرچه بهندرت، اما نارسایی قلبی میتواند؛ در دهه دوم و سوم زندگی نیز رخ دهد.
طبق آمار، تخمین زده میشود، که سالانه بین 0.02 تا 1 مورد از هر 1000 مورد نارسایی قلبی، در افراد 20 تا 29 ساله اتفاق میافتد. این آمار نشان میدهد، که اگرچه خطر ابتلا به نارسایی قلبی در جوانان بسیار کمتر از سالمندان است؛ اما همچنان وجود دارد. Heart failure in your 20s
عواملی مانند بیماریهای مادرزادی قلب، عفونتهای ویروسی که به قلب آسیب میرسانند، یا سبک زندگی ناسالم، میتوانند؛ زمینهساز بروز نارسایی قلبی، در سنین پایین باشند. بنابراین، حتی جوانان نیز باید به سلامت قلب خود توجه کنند و در صورت مشاهده علائم هشداردهنده، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنند.
روش های جراحی و درمان نارسایی قلبی
ممکن است؛ جراحی یا سایر روشهای درمانی، برای قرار دادن یک دستگاه قلبی، برای جلوگیری از مرگ بر اثر نارسایی قلبی و درمان مشکلی که منجر به نارسایی قلبی شده، توصیه شود و شامل مواردی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
جراحی بایپس کرونر
اگر رگهای مسدود شده شدید، باعث نارسایی قلبی شما شدهاند؛ ممکن است به این جراحی نیاز داشته باشید. این جراحی شامل برداشتن یک رگ خونی سالم از پا، بازو یا قفسه سینه و اتصال آن در بالا و پایین رگهای مسدود شده در قلب است. این مسیر جدید، جریان خون به عضله قلب را بهبود میبخشد.
ترمیم یا تعویض دریچه قلب
اگر یک دریچه قلب آسیب دیده باعث نارسایی قلبی شده باشد؛ پزشک جراح ممکن است؛ ترمیم یا تعویض دریچه را توصیه کند. انواع مختلفی از ترمیم دریچه قلب وجود دارد. نوع مورد نیاز بستگی به علت مشکل دریچه قلب دارد. ترمیم یا تعویض دریچه قلب ممکن است؛ به صورت جراحی قلب باز یا جراحی کمتهاجمی انجام شود.
دفیبریلاتور قابل کاشت (ICD)
ICD برای جلوگیری از عوارض نارسایی قلبی استفاده میشود و درمانی برای خود نارسایی قلبی نیست. ICD دستگاهی شبیه به باتری قلبی است، که زیر پوست قفسه سینه کاشته میشود و سیمهایی از طریق رگها به قلب متصل میشوند.
ICD ضربان قلب را کنترل میکند و اگر قلب با ریتم خطرناکی شروع به تپیدن کند؛ سعی میکند ضربان را اصلاح کند. اگر قلب متوقف شود؛ دستگاه آن را به ریتم منظم برمیگرداند. ICD همچنین میتواند؛ به عنوان یک باتری قلبی عمل کند و ضربان قلب کند را تسریع بخشد.
درمان همزمانسازی مجدد قلبی (CRT)
این روش که همچنین به نام ضربانسازی دو بطنی شناخته میشود؛ درمانی برای نارسایی قلبی در افرادی است، که بطنهای پایینی قلبشان به طور هماهنگ پمپاژ نمیکنند. یک دستگاه سیگنالهای الکتریکی، به بطنهای پایینی قلب میفرستد. این سیگنالها به بطنها میگویند، که به شکلی هماهنگتر منقبض شوند. این کار پمپاژ خون از قلب را بهبود میبخشد. CRT ممکن است همراه با ICD استفاده شود.
دستگاه کمک بطنی (VAD)
VADبه پمپاژ خون از بطنهای پایینی قلب به سایر قسمتهای بدن کمک میکند. به این دستگاه، دستگاه پشتیبانی گردش خون مکانیکی نیز میگویند. اگرچه VAD میتواند؛ در یک یا هر دو بطن پایینی قلب قرار داده شود؛ معمولاً در بطن چپ پایینی قرار میگیرد.
پزشک جراح ممکن است؛ VAD را برای زمانی که منتظر پیوند قلب هستید، توصیه کند. گاهی اوقات، VAD به عنوان یک درمان دائمی برای افرادی که نارسایی قلبی دارند؛ اما کاندیدای مناسبی برای پیوند قلب نیستند، استفاده میشود.
پیوند قلب
برخی افراد نارسایی قلبی چنان شدیدی دارند، که جراحی یا داروها کمکی نمیکند. این افراد ممکن است نیاز داشته باشند؛ قلب خود را با یک قلب سالم اهدایی جایگزین کنند. پیوند قلب برای همه درمان مناسبی نیست. پزشک متخصص و تیم درمانی این موضوع را برسی میکنند، که پیوند قلب برای شما مناسب است یا خیر.
روش های افزایش طول عمر بیماران نارسایی قلبی
اگر تشخیص نارسایی احتقانی قلب برای شما داده شده است؛ باید بدانید که این تشخیص به معنای پایان زندگی پربار و فعال شما و مرگ بر اثر نارسایی قلبی نیست. با پیشرفتهای اخیر در علم پزشکی و درک بهتر از مدیریت این بیماری، بسیاری از افراد مبتلا به نارسایی قلبی، میتوانند؛ زندگی طولانی و باکیفیتی داشته باشند و تصور مرگ ناشی از نارسایی قلبی را از بین ببرند.
کلید موفقیت در زندگی با نارسایی قلبی، ترکیبی از پیروی دقیق از دستورات پزشکی، سبک زندگی سالم و نگرش مثبت است. در ادامه نکات لازم که بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، برای افزایش طول عمر خود باید بدانند؛ آورده شده است.
ورزش کردن (مانند پیادهروی، دوچرخهسواری، شنا یا انجام تمرینات سبک با وزنه) میتواند برای قلب مفید باشد. انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه میکند، که تمام بزرگسالان برای سلامت بهینه قلب، حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط در هفته داشته باشند. حتماً قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید با پزشک خود مشورت کنید.
پزشک شما همچنین ممکن است؛ پیشنهاد کند تغییراتی در رژیم غذایی به نفع سلامت قلب ایجاد کنید؛ میزان مصرف مایعات را برای کاهش محتوای آب بدن کم کنید؛ یا طبق توصیه AHA، از داروهای ادرارآور برای کاهش بار کاری قلب استفاده کنید. سایر مواردی که بیماران نارسایی قلبی، باید در نظر بگیرند به شرح زیر است:
- ترک سیگار؛ سیگار کشیدن خطر بیماریهای قلبی را افزایش میدهد؛ بنابراین ترک آن بسیار مهم است.
- محدود کردن مصرف الکل؛ نوشیدن الکل میتواند؛ عملکرد قلب را تحت تأثیر قرار دهد؛ پس باید محدود یا حذف شود.
- کنترل وزن؛ حفظ وزن سالم یا کاهش وزن اضافی میتواند؛ فشار بر قلب را کاهش دهد.
- خواب کافی؛ داشتن خواب منظم و کافی برای سلامت قلب ضروری است.
- کنترل فشار خون؛ فشار خون بالا میتواند به قلب آسیب برساند؛ پس کنترل آن اهمیت دارد.
- کاهش استرس؛ استرس مزمن میتواند بر سلامت قلب تأثیر منفی بگذارد؛ بنابراین یافتن راههایی برای مدیریت استرس مهم است.
- واکسیناسیون منظم؛ به روز نگه داشتن واکسنهای آنفولانزا و ذاتالریه میتواند؛ از عوارض جدی در بیماران قلبی جلوگیری کند. Congestive Heart Failure
سخن پایانی درباره نارسایی قلبی از دکتر علیرضا قویدل
نارسایی قلبی یک بیماری جدی است، که نباید دست کم گرفته شود؛ اما در عین حال نباید باعث ناامیدی بیمار شود. درست است که مرگ ناشی از نارسایی قلبی امکانپذیر است و این بیماری، میتواند خطر مرگ را افزایش دهد؛ اما با مدیریت صحیح، پیروی از دستورات پزشکی و اتخاذ سبک زندگی سالم، بسیاری از بیماران میتوانند؛ کیفیت زندگی خود را بهبود بخشیده و طول عمر خود را افزایش دهند و از خطر مرگ بر اثر نارسایی قلبی بگریزند.
دکتر علیرضا قویدل با سال ها تجربه و موفقیت های درخشان، در زمینه درمان انواع بیماری های قلبی – عروقی از بهترین متخصصین قلب در تهران به شمار میروند. می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با بخش تماس با دکتر در ارتباط باشید