تومور قلبی؟ این واژه ممکن است؛ در ابتدا ترسناک به نظر برسد؛ اما آیا واقعاً همه تومورهای قلبی خطرناک و کشنده هستند؟ تفاوت بین انواع تومور قلبی خوشخیم و بدخیم چیست و چگونه بر سلامت ما تأثیر میگذارند؟
توده قلبی در واقع، رشد غیرطبیعی سلولها در بافت قلب است، که میتواند در هر بخشی از این عضو حیاتی شکل بگیرد. این تومورها، مانند دیگر تومورهای بدن، میتوانند؛ خوشخیم یا بدخیم باشند. خوشبختانه، اکثر تومورهای قلبی، خوشخیم هستند و با درمان مناسب، بهبودی مناسبی دارند.
در این مقاله، به بررسی دقیقتر انواع تومورهای قلبی، علائم، روشهای تشخیص و درمان مناسب جراحی آنها میپردازیم، تا درک بهتری از این وضعیت نسبتاً نادر پزشکی به دست آوریم.
انواع تومور قلبی
تومورهای قلبی انواع مختلفی دارند. در ادامه به معرفی کاملتر هرکدام از آنها میپردازیم و میزان خطر و نحوه برخورد با آنها را توضیح میدهیم.
تومورهای خوشخیم قلبی
تومورهای قلبی، بهطور کلی بسیار نادر هستند و این خبر خوشایندی برای سلامت عمومی، محسوب میشود. نکته امیدوارکننده دیگر این است، که بین 75 تا 95 درصد از تومورهای قلبی، خوشخیم هستند. این آمار، احتمال ابتلا به تومورهای بدخیم قلبی را، بهطور قابل توجهی کاهش میدهد. البته اگر این تودههای قلبی، با عملکرد قلب تداخل داشته باشند؛ میتوانند خطرناک باشند. Cardiac Tumor
اکثر تومورهای خوشخیم قلبی، با استفاده از جراحی تومور قلب، بهطور کامل قابل درمان هستند و ریشهکن میشوند. پس از جراحی، احتمال عود این نوع تومورها، بسیار پایین است که این امر، چشمانداز درمانی مثبتی را برای بیماران ترسیم میکند.
در میان تومورهای خوشخیم قلبی، «میگزوما» شایعترین نوعی است، که تحت عمل جراحی قرار میگیرد و نتایج درمانی بسیار مطلوبی دارد. تومورهای قلبی میگزوما، بیش از 50 درصد تومورهای اولیه قلبی را تشکیل میدهند. Cardiac Cancer
این نوع تومور، معمولاً حفرههای دهلیزی قلب را درگیر میکند؛ به ویژه دهلیز چپ که شیوع بیشتری دارد و در 80 درصد موارد، این بخش را درگیر میکند. پس از آن، احتمال ابتلای دهلیز راست و بطنهای قلب به این تومور وجود دارد. این تومور خوش خیم قلبی، بیشتر در زنان دیده میشود و اغلب در افراد با سنین بالای 50 مشاهده میگردد.
تومورهای بدخیم قلبی
خوشبختانه، تومورهای بدخیم قلبی، بسیار نادر هستند. اکثر تومورهای بدخیمی که در قلب مشاهده میشوند؛ در واقع تومورهای «متاستاتیک» هستند. به این معنی که این تومورها، تومورهای اولیه قلبی نیستند؛ بلکه از بافتهای دیگر به قلب گسترش یافتهاند؛ به عنوان مثال، ممکن است تومور بدخیم ریه، به قلب سرایت کرده و در آنجا مستقر شود.
اگرچه تومورهای بدخیم قلبی نادر هستند؛ اما متأسفانه تومورهای اولیه بدخیم قلبی، معمولاً حتی با جراحی به خوبی درمان نمیشوند. دلیل اصلی این امر، تشخیص دیرهنگام این تومورهاست. این تومورها معمولاً علائم چندانی ندارند، تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ شوند و مسیر جریان خون را محدود کنند. در این مرحله، برداشتن تومور ممکن است؛ چندان کمککننده نباشد.
با این حال، نمیتوان گفت که بیماران مبتلا به تومور بدخیم قلبی، غیرقابل درمان هستند. متأسفانه در اکثر موارد، این تومورها به نقاط دیگر بدن متاستاز میدهند و ریشه میدوانند، و در این شرایط جراحی قلب کمک زیادی نمیکند. اما بیمارانی، که در مراحل ابتدایی تومورهای بدخیم قلبی مراجعه میکنند؛ معمولاً با ترکیبی از روشهای جراحی و درمانهای کمکی، مانند شیمیدرمانی و پرتودرمانی قابل درمان هستند.
سخن پایانی درباره تومور قلبی
در مجموع، میتوان با اطمینان گفت، که در بیشتر موارد، تومور قلبی تشخیص داده شده، خوشخیم هستند یا لختههای خونی یا میکسوما هستند، که با عملهای جراحی کاملاً برطرف میشوند. تومورهای قلبی بسیار نادر و بدخیم، اگر در مراحل ابتدایی تشخیص داده شوند؛ ممکن است به روش جراحی درمان شوند؛ اما متاسفانه در بسیاری از موارد درمان قطعی امکانپذیر نیست.
در این شرایط، گاهی اوقات برای بهبود عملکرد قلب و برقراری جریان خون، ممکن است نیاز باشد؛ توده قلبی به صورت کامل یا نسبی برداشته شود. کلینیک تخصصی قلب دکتر علیرضا قویدل، مرکز حرفهای در زمینه تشخیص و درمان تومورهای قلبی، است و آماده ارائه خدمات پیشرفته و تخصصی به شما و عزیزانتان است.