بسیاری از افرادی که برای اولین بار با نشانههای بیماریهای قلبی مواجه میشوند؛ دچار نگرانی خواهند شد. علت این موضوع آن است، که اغلب نمیدانند؛ معاینه قلب چگونه است. در واقع، نداشتن تجربه در زمینه معاینه قلب ممکن است؛ آنها را دچار استرس کند. اگر شما نیز در این گروه از افراد جای دارید؛ به شما میگوییم که نگران نباشید. در ادامه این مقاله، نکاتی را درباره اینکه انواع روش معاینه قلب چگونه است؛ بیان خواهیم کرد.
معاینه درست قلب بسیارمهم است. بر اساس یک مطالعه جدید، زنان 50 درصد بیشتر از مردان، احتمال تشخیص اولیه اشتباه را، پس از حمله قلبی دارند. در این معاینه، بهطور کلی، تشخیص نهایی حدود یکسوم از بیماران، با تشخیص اولیه آنها متفاوت بود. این مطلب نشاندهنده اهمیت دقت در معاینه قلب است.
روشهای فیزیکی معاینه قلب چگونه است؟
اولین گام برای افراد مشکوک به بیماریهای قلبی، انجام معاینات فیزیکی است. ممکن است این سوال برایتان پیش آید، که فیزیکی بودن معاینه قلب چگونه است. باید بگوییم که معاینه فیزیکی، شامل شنیدن صدای قلب با گوشی پزشکی است. این کار باید توسط یک پزشک متخصص قلب و عروق معتبر انجام گیرد.
وجود اختلال در ضربان قلب و شنیدن صدای اضافی (صدای غوغاگونه در قلب) میتواند؛ نوعی هشدار باشد. از این رو، پزشک ابتدا باید اینگونه معاینات فیزیکی قلب را انجام داده و سپس معاینات تخصصی دیگر را دنبال نماید.
اکوکاردیوگرام در معاینه قلب چگونه است؟
یکی از مهمترین مراحل معاینه قلب، بررسی ساختمان این ماهیچه فعال و پویا است. اکوکاردیوگرام نوعی تصویربرداری با امواج صوتی (سونوگرافی) است، که یک نمای کلی از ساختمان قلب ارائه میدهد. نحوه گردش خون، ساختار دریچههای قلب و ناهنجاریهای موجود در ساختمان قلب با اکوکاردیوگرام مشخص خواهد شد.
نتیجه اکوکاردیوگرام، برای تشخیص سوفل قلب (صدای اضافی که فقط با گوشی پزشکی شنیده میشود) و نحوه عملکرد دریچهها مفید است. Heart disease – Diagnosis and treatment
روش اکوکاردیوگرافی از راه مری در معاینه قلب چگونه است؟
اگر میخواهید بدانید که معاینه قلب چگونه است؛ بد نیست روشهای پیچیدهتر آن را نیز بشناسید. اکوکاردیوگرافی قلب از راه مری، روشی برای بررسی ساختمان قلب است. شاید بپرسید که روش اکوکاردیوگرافی از راه مری، در معاینه قلب چگونه انجام میشود؟ در این روش، دستگاه سونوگرافی مخصوص از طریق یک لوله نسبتا باریک، به داخل مری شما وارد خواهد شد.
با هدایت این لوله به انتهای مری، دستگاه سونوگرافی در پشت قلب قرار میگیرد. در این صورت، تصاویر دقیقتری نسبت به اکوکاردیوگرام معمولی حاصل میشود. این روش، برای بررسی حفرههای بالایی قلب بسیار دقیق و مفید خواهد بود.
روش اکوکاردیوگرافی از راه مری، برای بررسی وضعیت دریچههای قلب انجام میگیرد. همچنین بیماریهای دریچه ای قلب و وجود لخته خون در ساختمان این ماهیچه پر تکاپو، با روش اکوکاردیوگرافی از راه مری قابل تشخیص خواهند بود.
گرفتن الکتروکاردیوگرام (EKG یا ECG) برای معاینه قلب چگونه است؟
آیا تاکنون امواج مربوط به ضربان قلب را به صورت چاپ شده بر روی کاغذ دیدهاید؟ این موجها همان الکتروکاردیوگرام هستند، که نحوه ضربان قلب، فاصله زمانی بین آنها و مدت زمان یک ضربان را نشان میدهند. حتما میخواهید بدانید، که گرفتن الکتروکاردیوگرام در معاینه قلب چگونه است؟
نحوه انجام EKG
این آزمایش از طریق چسبکهایی که بر روی قفسه سینه بیمار چسبانده میشوند؛ انجام میگیرد. ضربان قلب به صورت امواج، به یک دستگاه مانیتوردار فرستاده میشوند. در نهایت تصویر تپشهای قلب بر روی مانیتور نمایش داده خواهد شد. این نتایج را میتوان به صورت چاپی نیز در اختیار بیمار قرار داد. حال باید دید که نقش الکتروکاردیوگرام در معاینه قلب چگونه است؟
نقش EKG در معاینه قلب
پزشک معالج با بررسی ضربانهای قلب و میزان نظم بین آنها، متوجه طبیعی یا غیرطبیعی بودن آن خواهد شد. اگر تعداد آنها نسبت به حالت طبیعی، کمتر یا بیشتر باشد؛ فرد به نوعی از آریتمی مبتلا است و باید تحت نظر قرار گیرد. از سوی دیگر، پزشک با بررسی این نتایج متوجه میشود، که آیا بخشهای مختلف قلب اندازه طبیعی دارند یا خیر. این موضوع با بررسی زمان تپشهای قلب تعیین میشود.
اهمیت تصویربرداری MRI در معاینه قلب چگونه است؟
برای بررسی جزئیات ساختاری یک بافت، تصویربرداری ام آر آی گزینه مناسبی است. در بررسی وضعیت قلب نیز میتوان، از این روش تصویربرداری استفاده نمود. اصولا MRI کمک میکند، تا وضعیت بافت ماهیچه قلب، عملکرد آن و تودههای داخل قلبی، نسبت به یکدیگر مشخص گردد.
ضمن اینکه نتایج این تصویربرداری، به تشخیص محل سکته مغزی یا وجود اسکار در بافت قلب، کمک خواهد کرد. ناگفته نماند که تصویربرداری MRI، برای بررسی عملکرد دریچههای قلب راهکار مناسبی است.
تاثیر سی تی اسکن در معاینه قلب چگونه است؟
تصویربرداری سی تی اسکن با اشعه ایکس انجام میشود. حال باید دید که تاثیر این روش در معاینه قلب چگونه است؟ هنگامی که فرد تحت تاثیر اشعه ایکس قرار میگیرد؛ تصاویر واضحی از ساختمان قلب و عروق آن ایجاد میگردد. در واقع، این نوع تصویربرداری برای بررسی مقطع خاصی از قلب مفید خواهد بود.
در حالت کلی اگر میخواهید بدانید، که نقش CT در معاینه قلب چیست؛ باید بگوییم که با این روش، انسداد عروق کرونری بررسی خواهد شد. از سوی دیگر، سی تی اسکن میتواند؛ به بررسی سلامت عروق مغز نیز بپردازد؛ برای مثال، نتایج این تصویربرداری مشخص میکند، که آیا رگهای مغز تحت تاثیر سکته مغزی قرار گرفتهاند یا خیر. 10 Heart Tests Your Doctor Might Order, and What They Mean
تست ورزش در معاینه قلب چگونه است؟
تست ورزش برای بررسی ضربان قلب و اندازهگیری سطح اکسیژن خون انجام میگیرد. شاید بپرسید این تست، در معاینه قلب چگونه است و چه تاثیری دارد؟ در پاسخ باید گفت که در حین این تست، بیمار باید بر روی تردمیل یا دوچرخه ثابت ورزش کند.
در همین حال، ضربان قلب، فشار خون، سطح اکسیژن و میزان خستگی بیمار اندازهگیری خواهد شد. طی این فرایند، اگر شدت تپش قلب از حد عادی کمتر یا بیشتر باشد؛ قطعا به بررسیهای دقیقتری نیاز خواهد بود. مواردی که انجام تست ورزش برای معاینه قلب، به بیمار توصیه میشود؛ عبارتند از:
- کشف علت درد قفسه سینه، خستگی و ضعف؛
- بررسی تغییرات قلب در هنگام فعالیت؛
- اندازهگیری میزان خونرسانی به عضله قلب.
روش آنژیوگرافی کرونری در معاینه قلب چگونه است؟
گاهی برای بررسی دقیقتر عروق کرونری قلب لازم است؛ از روش آنژیوگرافی قلبی کرونری استفاده شود. برای این که بدانید استفاده از این روش در معاینه قلب چگونه است، باید ابزار کاتتر را بشناسید. کاتتر یک لوله بسیار باریک است، که از طریق کشاله ران یا رگ خونی بازو به بدن وارد میشود.
در آنژیوگرافی کرونری نیز، کاتتر باید به همراه نوعی رنگ مخصوص، به سمت قلب فرستاده شود. این رنگ باید در رگهای اطراف قلب تزریق شده و سپس با اشعه ایکس، تصویربرداری انجام گیرد. در نهایت، تصاویر ارسالی از قلب مشخص میکند که سلامت عروق کرونری قلب در چه حد است.
هدف آنژیوگرافی کرونری در معاینه قلب
معمولا برای افرادی که دچار تنگی یا انسداد عروق کرونری هستند؛ انجام این روش توصیه میشود. همچنین، پزشک متخصص بر اساس نتیجه این نوع تصویربرداری، میزان فشار موجود در قلب را بررسی خواهد کرد. Tests for diagnosing heart conditions
نحوه انجام تست شیب (Tilt Test) در معاینه قلب چگونه است؟
تست شیب، یک روش معمول برای بررسی علت غش کردن در بیماران مبتلا به بیماریهای قلب و عروق است. در این آزمایش، فرد باید بر روی یک تخت دراز بکشد. پارامترهایی مانند فشار خون، ضربان قلب و تعداد تنفس، توسط دستگاههای مخصوص اندازهگیری میشوند.
نتیجه تست شیب در معاینه قلب، بر اساس واکنش بدن فرد به جاذبه تعیین میگردد. در واقع، لازم است در حین آزمایش تست شیب، زاویه تخت نسبت به راستای افقی تغییر کند. این کار باعث میشود، تا وضعیت خون رسانی قلب در بدن مشخص گردد.
افرادی که دچار آریتمیهای قلبی هستند، ممکن است دچار سنکوپ یا حالت غش شوند. تست شیب مشخص میکند که فرد در چه حالتهایی با این مشکل مواجه خواهد شد.
نکته پایانی درباره انواع روش معاینه قلب
در این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال بودیم، که روش معاینه قلب چگونه است؟ مشخص شد که معاینه قلب، باید از طریق روشهای مختلفی دنبال شود. این که نقش هر یک از این روشها در معاینه قلب چیست، به نظر پزشک متخصص بستگی دارد.
با این حال، معمولا لازم است؛ چند روش معاینه قلب به صورت همزمان انجام گیرند، تا بهترین تصمیم برای درمان فرد اتخاذ گردد. مراجعه به یک پزشک متخصص و مجرب قلب از جمله دکتر علیرضا قویدل میتواند فرایند تشخیص و بهبود بیماریهای قلبی را کوتاهتر نماید.