اهدای خون یک عمل انسانی و مفید است، که میتواند جان بسیاری از افراد را نجات دهد؛ اما برای بیماران قلبی، این موضوع نیازمند بررسی دقیق است؛ زیرا سلامت قلب و سیستم گردش خون آنها در شرایط خاصی قرار دارد.
با وجود این، شرایط و ضرورتهای مختلفی، برای افراد در اهدای خون وجود دارد. از جمله، اهدای خون برای بیماران قلبی حتما باید طبق شرایط خاصی انجام شود. خون دادن بیماران قلبی، در طول دوره درمان یا بعد از عملهای جراحی و یا در صورت ابتلا به نارایی قلبی و آریتمی قلبی ممنوع است. در ادامه، شرایط و نکات مربوط به اهدای خون برای بیماران قلبی بررسی میشود.
اهدای خون برای بیماران قلبی امکان پذیر است؟
سوالی که در ابتدای مقاله باید به آن پاسخ داد؛ این است که آیا اهدای خون در بیماری قلبی امکانپذیر است و چه زمانی بیماران قلبی میتوانند؛ خون اهدا کنند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت؛ اگر فردی سابقه بیماری قلبی (مانند آنژین پایدار یا سکته قلبی) دارد و تحت درمان موفق قرار گرفته است؛ در برخی موارد با تأیید پزشک میتواند خون اهدا کند. بنابراین درمان موفق، یکی از شرایط خون دادن بیماران قلبی است.
همچنین افرادی، که فشار خون آنها بهطور مطلوب کنترل شده است و عوارضی ندارند؛ ممکن است با نظر پزشک اجازه اهدای خون داشته باشند. پس فشار خون کنترل شده، یکی دیگر از شرایط اهدای خون برای بیماران قلبی است.
با وجود مواردی که پیشتر ذکر شد؛ افرادی که جراحی قلب مانند تعویض دریچه یا بایپس داشتهاند؛ معمولاً نیازمند چند ماه بهبود و ارزیابی دقیق پزشکی هستند. ازاینرو، خون دادن بیماران قلبی اینچنینی حتما با مشورت پزشک معالج باید انجام شود.
چه زمانی بیماران قلبی نباید خون اهدا کنند؟
در کنار موارد بالا، اهدای خون برای بیماران قلبی در مواردی ممنوع است. یکی از این موارد، نارسایی قلبی است. در صورت وجود نارسایی قلبی یا عملکرد ضعیف پمپاژ قلب، اهدای خون ممکن است وضعیت بیمار را بدتر کند.
علاوهبر نارسایی قلبی، آریتمی قلبی نیز از جمله مواردی است که اهدای خون برای بیماران قلبی را ناممکن میسازد. بیمارانی که از آریتمیهای شدید یا کنترلنشده رنج میبرند، نباید خون اهدا کنند.
در وهله آخر باید گفت که درمانهای فعال هم مانع از اهدای خون در بیماری قلبی میشوند؛ به این معنی که بیمارانی که هنوز تحت درمان فعال، مانند داروهای ضدانعقاد (وارفارین) یا استنت قلبی هستند؛ معمولاً از اهدای خون منع میشوند. Give blood
اثرات اهدای خون بر بیماران قلبی
در ادامه به این موضوع میپردازیم، که خون دادن بیماران قلبی چه تاثیری بر سلامت جسمی آنها دارد. اهدای خون برای بیماران قلبی میتواند؛ باعث کاهش حجم خون شود. کاهش حجم خون ناشی از اهدای خون میتواند فشار بیشتری بر قلب وارد کند.
همچنین اهدای خون در بیماری قلبی باعث افت فشار خون خواهد شد. افت فشار خون ممکن است؛ منجر به علائمی مانند سرگیجه یا ضعف شود، بهویژه اگر سیستم قلبیعروقی بیمار آسیبپذیر باشد.
در نهایت، اهدای خون در بیماری قلبی باعث به هم خوردن تنظیم دقیق هموگلوبین خواهد شد. باید دقت داشته باشید، که بیماران قلبی اغلب به سطح هموگلوبین مشخصی، نیاز دارند و کاهش آن ممکن است؛ وضعیت را تشدید کند.
فصد خون برای غلظت خون؛ روشی قدیمی با کاربردهای مدرن
فصد خون یکی از روشهای درمانی قدیمی است، که در آن مقدار مشخصی از خون، از بدن خارج میشود. این روش در طب سنتی، برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشد و امروزه نیز، بهعنوان یک رویکرد مکمل برای برخی مشکلات، بهویژه غلظت خون، مورد توجه قرار گرفته است.
غلظت خون چیست؟
غلظت خون یا «پلیسیتمی» (Polycythemia) به حالتی گفته میشود، که سطح گلبولهای قرمز در خون، بیشازحد طبیعی است. این وضعیت میتواند؛ باعث افزایش ویسکوزیته خون (لِزجَت، چسبندگی) شده و خطر بروز بیماریهای قلبیعروقی، سکته و لخته خون را افزایش دهد.
فصد خون چگونه به درمان غلظت خون کمک میکند؟
فصد خون که در کنار اهدای خون برای بیماران قلبی، یکی از روشهای کنترل غلظت خون است؛ باعث کاهش گلبولهای قرمز خون میشود. با خروج خون از بدن، تعداد گلبولهای قرمز کاهش مییابد و از تراکم آنها در جریان خون کاسته میشود.
این کار موجب کاهش ویسکوزیته خون میشود و جریان خون را بهبود میبخشد و فشار بر قلب و عروق کاهش مییابد. همچنین فصد میتواند؛ خطر تشکیل لختههای خونی را که در اثر غلظت بالای خون رخ میدهد؛ کاهش دهد.
کدام بیماران قلبی به فصد خون نیاز دارند؟
در میان بیماران مختلف قلبی، بهویژه افراد مبتلا به پلیسیتمی اولیه یا ثانویه، نیازمند فصد خون هستند. فصد خون یکی از روشهای درمانی رایج برای این افراد است تا از افزایش غلظت خون در بدن آنها جلوگیری شود.
نکات مهم پیش از فصد خون بیماران قلبی
با توجه به فواید فصد خون برای برخی از بیماران قلبی، باید پیش از اقدام برای فصد خون، باید مواردی در نظر گرفته شود. مشاوره با پزشک، یکی از نکاتی است که باید قبل از انجام فصد خون به آن توجه کرد. فصد خون باید تحت نظارت یک متخصص انجام شود. پزشک باید وضعیت بیمار، میزان غلظت خون و شرایط عمومی بدن را ارزیابی کند.
نکته دیگر تکرار جلسات است. در برخی موارد، ممکن است بیمار به فصد خون منظم نیاز داشته باشد. همچنین بیمار باید آزمایشهای دورهای را انجام دهد. بررسی منظم سطح هماتوکریت و هموگلوبین ضروری است؛ تا از نتایج درمان اطمینان حاصل شود.
مزایا و معایب فصد خون
انجام فصد خون، به عنوان یکی از روشهای سنتی خون دادن بیماران قلبی، دارای مزایا و معایبی است. مزایای فصد خون بیماران قلبی شامل موارد زیر است:
- کاهش فوری علائم غلظت خون.
- کاهش خطر لختههای خونی و عوارض قلبیعروقی.
- روش ساده و غیرتهاجمی در مقایسه با سایر مداخلات.
همچنین معایب فصد خون برای بیماران قلبی، موارد زیر را شامل میشود:
- ممکن است به کاهش بیش از حد هموگلوبین منجر شود.
- نیاز به تکرار در برخی بیماران.
- احتمال بروز ضعف یا افت فشار خون پس از فصد.
سخن پایانی درباره اهدای خون برای بیماران قلبی
دکتر علیزاده قویدل، فوق تخصص جراحی قلب و عروق درباره فصد خون میگوید: «فصد خون در مواردی، مانند پلیسیتمی میتواند؛ روشی مؤثر برای کنترل غلظت خون باشد؛ اما باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. استفاده ناآگاهانه و بدون دلیل علمی، توسط افراد سودجو از این روش ممکن است؛ منجر به عوارض جبرانناپذیری شود.» برای مشاوره میتوانید؛ از طریق بخش تماس با دکتر، با دکتر قویدل تماس بگیرید.
در انتهای مقاله اهدای خون برای بیماران قلبی، باید بگوییم؛ اگر دچار علائم غلظت خون هستید؛ از خوددرمانی پرهیز کرده و با یک پزشک متخصص مشورت کنید. روشهای درمانی مناسب و علمی میتوانند؛ خطرات این بیماری را کاهش دهند و کیفیت زندگی شما را بهبود بخشند.
اهدای خون در بیماری قلبی، باید با دقت زیاد صورت بگیرد. همچنین فصد خون، یکی از روشهای خون دادن بیماران قلبی است، که باید زیر نظر پزشکان متخصص و با رعایت اصول ایمنی انجام شود؛ تا از آسیبهای احتمالی جلوگیری کند.